Jordania – kraj tak różny od naszego! Mogliśmy poznać jego geografię, klimat, ciekawe miejsca, zabytki i wiele innych od naszych partnerów ze szkoły King Abdullah II School for Excellence w Ajloun. A to wszystko podczas kolejnego spotkania online w ramach projektu „Summer holidays in my country”.
Uczniowie szkoły z Jordanii przedstawili nam prezentację i filmy – o swojej szkole, o swoim kraju, ulubionych miejscach wakacyjnego wypoczynku, typowym jedzeniu.
Co zapamiętaliśmy ze spotkania? Oto kilka ciekawostek:
– Jordania to kraj arabski z niezbyt długa historią – powstał w 1921r.
– klimat to mieszanka klimatów śródziemnomorskiego i pustynnego.
– na jego terytorium leży Petra – jeden z siedmiu nowych cudów świata. Petra to miasto ukryte w skałach zbudowane w 5 w p.n.e. Do czasów współczesnych nie przetrwało wiele, ale miejsce to wciąż zachwyca turystów z całego świata. Jest to najczęściej odwiedzane miejsce w Jordanii.
– Mansaf – tradycyjne danie – jagnięcina przygotowana w sosie z jogurtu lub kwaśnej śmietany z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Potrawę podaje się z ryżem lub kaszą bulgur, posypaną orzeszkami piniowymi i migdałami.
– Warak Enab – to marynowane liście winogron nadziewane ryżem i warzywami oraz ziołami. Wyglądem przypominają małe „gołąbki”, ale ze względu na to, że użyto do nich liści winogron, potrawa jest mniejsza, wręcz miniaturowa.
Nasi uczniowie od razu skojarzyli tę potrawę z naszymi gołąbkami!
– szkoła King Abdullah II School for Excellence w Ajloun przyjmuje uczniów po zdaniu egzaminów z arabskiego, matematyki i nauk ścisłych. Chłopcy i dziewczynki uczą się w oddzielnych klasach, na oddzielnych piętrach. W ostatnich latach nauki obowiązkowym językiem obcym jest angielski i francuski.
Dziękujemy serdecznie naszym partnerom!
Relacje z kolejnych spotkań już wkrótce.
Szkolni koordynatorzy:
Małgorzata Jędrzejewska
Karolina Wiłkość